نورپردازی نمای ساختمان با استفاده از تجهیزات روشنایی برای برجسته کردن ساختمان اجرا میشود و عنصری مهم در طراحی و زیباسازی ساختمان‌ها است. این عمل با استفاده از شیوه صحیح نورپردازی به ساختمان زیبایی و جذابیت می‌بخشد. بسته به ساختار و نمای ساختمان میتوان تکنیک‌‌های متعددی را برای داشتن یک نورپردازی صحیح انتخاب کرد.

در این مقاله سعی داریم درباره اهمیت، انواع و شیوه‌های اعمال نورپردازی نمای ساختمان صحبت کنیم.

چرا نورپردازی نما اهمیت دارد؟

نورپردازی نما در هر طراحی ساختمانی بسیار مهم است زیرا این عمل می‌تواند به شکل چشم‌گیری ظاهر و ارزش ساختمان را افزایش دهد و تأثیر بزرگی بر تجربه افراد در محیط ساختمان داشته باشد. علاوه بر این، بسیاری از محصولات نورپردازی موجود در بازار می توانند به ایجاد طرح‌های نما جذاب، به ویژه برای جاذبه‌های گردشگری کمک کنند.

بسیاری از کشورها با پیشینه معماری غنی از ایده‌های نورپردازی نما را برای جذاب‌تر کردن مکان‌های دیدنی خود به کار می‌برند. کشورهای زیادی وجود دارند که به دلیل طراحی نورپردازی خود مشهور هستند.

به عنوان مثال، پاریس بیش از ۲۹۶ چراغ روشن دارد و به آن شهر نورها می‌گویند. این یکی از اولین مکان‌هایی بود که به دلیل طراحی‌های نورپردازی منحصر به فرد و جذابش شناخته شد و هنوز هم یک مکان دیدنی محبوب بشمار میرود.

نورپردازی نما چیزی بیش از تامین روشنایی است. هنگامی که به صورت هنری انجام شود، می تواند توجه را به خود جلب کند و نقطه عطف زیبایی را برای شهروندان برجسته کند. برخی از شهرداری‌ها از نورپردازی نما برای افزایش زیبایی منطقه برای افزایش رشد گردشگری و اقتصادی شود.

بنابراین، نورپردازی نمای ساختمان اهمیت زیادی در ایجاد جلب توجه و افزایش ارزش مکانی دارد و می‌تواند به تأثیرگذاری مثبت در محیط‌های مختلف کمک کند.

۲ نوع نورپردازی نمای ساختمان

متخصصان می‌توانند طرح‌ها و تکنیک‌های مختلفی را برای ایجاد چراغ‌های نمای عالی به کار ببرند، اما دانستن گزینه‌های مناسب وسایل نیز ضروری است. در اینجا دو نوع از متداول‌ترین انتخاب‌های نور نما که باید در نظر گرفته شود، توضیح داده شده است.

  • نورپردازی از زاویه پایین

این نوع نورپردازی نما به این معنی است که وسایل روشنایی روی زمین قرار دارند و نمای ساختمان را از پایین روشن می‌کند. نور از پایین با شدت بیشتری تابیده و پرتوی آن از باریک به پهن تبدیل شده و در وسط سازه شدت تابش آن ملایم‌تر میشود.

چراغ‌هایی که در زمین تعبیه میشوند بدلیل داشتن شدت نور بیشتر می‌توانند منطقه بزرگی را پوشش دهند، اما تنظیم زاویه نور مناسب نقش مهمی در نتیجه این پروژه‌های نورپردازی نما دارد. طراحان می‌توانند یک چراغ با قدرت بالا یا چندین چراغ کوچکتر را برای ایجاد همان جلوه نصب کنند

برای این کار می‌توانید از لامپ‌های دفنی، جت لات و پروژکتور استفاده کنید.

نورپردازی نمای ساختمان بصورت دفنی
نورپردازی نمای ساختمان بصورت دفنی

نورپردازی نمای بیرونی با چراغ دفنی
نورپردازی نمای بیرونی با چراغ دفنی
  • نورپردازی دیواری

این نوع نورپردازی نما به چراغ‌های روی دیوار اشاره دارد. استفاده از این تکنیک به شما انتخاب بیشتری برای انتخاب محل قرار دادن چراغ می‌دهد. این شامل پنجره‌ها، ستون‌ها یا دیگر ساختارها است. با قرارگیری صحیح چراغ ها، برجسته سازی عناصر در ساختمان آسان تر است.

چراغ‌های ایده آل برای این نوع نورپردازی نمای ساختمان شامل چراغ های وال واشر و چراغ های خطی است.

نورپردازی نما به روش دیواری

روش‌های نورپردازی کاربردی نمای ساختمان

  • نورپردازی خشن

اگر در ساختمان شما بافت‌های کوچک وجود دارد این روش بهترین گزینه برای به نمایش در آوردن آنها است. این نورپردازی امکان روشن کردن سطح وسیع را ندارد و تجهیزات روشنایی فقط روی قسمتی که قصد برجسته کردن آن را دارید نصب میگردند.

  • نورپردازی یکدست

برای روشن کردن نمای ساختمان بطور یکسان در سطحی وسیع از نورپردازی یک دست استفاده میشود. در این نوع نورپردازی از یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان انجام میشود.

  • نورپردازی از داخل و خارج

این نوع نورپردازی بمنظور افزایش جذابیت نمای بیرونی ساختمان انجام میشود. بطور کلی این نورپردازی از عناصر بیرونی ساختمان مانند پنجره‌ها استفاده میکند تا اندازه ساختمان به چشم آید.

  • نورپردازی نقطه‌ای

برای نشان دادن کل نمای ساختمان این نورپردازی گزینه مناسبی است. در این نورپردازی روی روشنایی پنجره و بالکن توجه بیشتری است.

نورپردازی زمینی باغ شازده کرمان
نورپردازی زمینی باغ شازده کرمان

چرا انتخاب نوع نورپردازی مناسب مهم است؟

نصب نورپردازی نما به ۳ دلیل ضروری است.

ابتدا ساختار ساختمان و عناصر مهم معماری را مشخص می کند. این می‌تواند به ساختمانی تاریک در شب جان بخشد و زیبایی معماری ساختمان را تکمیل کرده و حتی مناطق اطراف را نیز درخشان می کند.

دوم، ارزش تجاری یک ساختمان را نیز افزایش میدهد. هر چیزی که آن را از نظر زیبایی شناسی جذاب کند، ارزش آن را افزایش داده و آن را برای مردم جذاب می کند.

سوم، نورپردازی صحیح باعث افزایش امنیت در آن منطقه شده و شهروندان میتوانند با خیال راحت در ساعات تاریکی در آن منطقه حضور داشته باشند.

بنابراین، انتخاب نوع مناسب نورپردازی به ایجاد محیطی مطلوب و عملکرد بهتر کمک می‌کند و تأثیرات مثبت زیادی بر روی کارایی افراد دارد.

نکاتی برای طراحی نورپردازی نمای خارجی

نورپردازی نمای ساختمان مستلزم ترکیب محصولات و تکنیک‌های نورپردازی مناسب است. در حالی که این تکنیک‌ها ممکن است برای هر ساختمان و طراحی متفاوت باشد، در اینجا نکاتی وجود دارد که هنگام طراحی نور باید به خاطر بسپارید.

  • شناسایی بهترین مناطق

برای اینکه همه چیز را روشن کنید، نیازی به پر کردن منطقه با نور زیاد نیست. طراحان باید تاریک‌ترین نقاط ساختمان را بشناسند و سپس بر این اساس روش نورپردازی را انتخاب کنند. پیشنهاد ما نصب تعداد مساوی چراغ در سرتاسر ساختمان است.

  • تعیین دما و رنگ نور

یکی از مهمترین نکات در نورپردازی نمای بیرونی انتخاب صحیح رنگ و شدت نور است. امروزه نورپردازی یکدست کلی نما محبوبیت ندارد و بیشتر شدت نور متفاوت اما متوازن ترجیح داده میشود. همچنین شدت تابش نور در زوایای مختلف نباید به گونه‌ای باشد که باعث خیرگی شود. رنگ‌های ملایم مانند سفید و آبی به جذابیت ساختمان میافزایند.

  • عوامل ساختار خارجی را در نظر بگیرید

حتی بهترین نورپردازی نما هم اگر قابل رویت نباشد فایده‎‌ای ندارد. بسیاری از ساختمان‌ها به زیبایی و نور شبانه خود فقط به دلیل مانعی مانند درخت یا نمایی دیگر از دست میدهند. اطمینان حاصل کنید که همه چراغ‌های نما قابل رویت هستند. یک راه عالی برای انجام این کار، گرفتن یک عکس هوایی از پروژه نهایی است. عکس‌ها به دریافت ایده بهتر از دید شخص ثالث کمک می‌کنند و بر این اساس تغییراتی در طراحی ایجاد می‌کنند.

  • پنهان بودن منبع نور

قرار گرفتن مکان منبع نوری بسیار مهم است تا تفاوت شدت نور و مرز آنها برجسته شود. همچنین برای جلوگیری از بهم ریختن نمای ساختن و افزایش نما بهتر از از منابع نوری پنهان و مخفی در سقف و دیوار استفاده کرد.

1 دیدگاه

  • این مطلب یک راهنمای عالی برای روشنایی نمای ساختمان بود! من خیلی از خواندش لذت بردم و این مقاله به من کمک کرد تا تصمیم بهتری در انتخاب نوع نورپردازی نمای ساختمان حین طراحی بگیرم. این مطلب تمام جنبه‌هایی که باید در نظر بگیریم، شامل تعیین رنگ و دمای نور و انواع نورپردازی (خشن , یکدست و نقطه‌ای) رو پوشش داده بود. از نویسنده این مقاله ممنونم که این اطلاعات باارزش رو به اشتراک گذاشت. قطعا این راهنمایی‌ها رو در نظر خواهم گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *