نورپردازی عمومی

نورپردازی عمومی


روشنایی و نورپردازی فروشگاه و مغازه یکی از عوامل مهم در جلب نظر مشتریان در صنعت خرده فروشی است. اگر نورپردازی فروشگاه و مغازه با اصول صحیح و انتخاب نوع چراغ و رنگ مناسب انجام شود، میتوانید یک روشنایی بسیار مناسب و زیبا برای مغازه خود داشته باشید.

روش نورپردازی فروشگاه میتواند فروش را نیز افزایش دهد. یکی از مهمترین دلایل برای داشتن روشنایی مناسب در فروشگاه بهتر نمایش دادن محصولات به مشتریان است تا مشتریان بیشتری به فروشگاه شما مراجعه کرده و فروش شما بیشتر میشود.

بهترین نوع نورپردازی مغازه بستگی به نوع کسب و کار و محصولات فروشی و مخاطبان دارد. همچنین برای داشتن روشنایی تاثیرگذار باید با اصول نورپردازی، محصولات نورپردازی، زاویه و شدت تابش و رنگ نور آشنا باشید.

در این مقاله قصد داریم اصول طراحی سیستم نورپردازی فروشگاه را همراه با انواع محصولات روشنایی و استانداردها را بررسی کنیم تا انجام روشنایی فروشگاه را برای شما آسان کنیم.

اصول روشنایی و نورپردازی فروشگاه و مغازه

نورپردازی مغازه نکته‌ بسیار مهمی برای جلب توجه مشتریان، ایجاد اتمسفری مطلوب، و بهبود تجربه خرید است. در ادامه چند اصول قابل توجه برای پیاده‌سازی نورپردازی صحیح را بررسی میکنیم.

  • تمرکز بر نقطه قوت محصولات

نورپردازی نقاط قوت محصولات شما را برجسته کند. شما میتوانید از نورپردازی متمرکز برای نمایش یک محصول خاص استفاده کنید. نورپردازی متمرکز به معنای متمرکز کردن نور بر روی یک نقطه یا منطقه خاص در فضا است و اغلب برای جلب توجه به یک عنصر خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر نوع نورپردازی، مکان این محصول نیز حائز اهمیت است.

  • لایه‌های نورپردازی

شما در فروشگاه خود یک منبع نور اصلی خواهید داشت که مستلزم داشتن لایه‌های دیگر نوری جهت توزیع یکنواخت نور در همه نقاط است. هیچوقت فقط از ۱ منبع نوری برای روشنایی کل فروشگاه خود استفاده نکنید. استفاده از لایه‌های مختلف نورپردازی می‌تواند ابعاد و عمق به فضا اضافه کند و به مشتریان اجازه میدهد تمام نقاط فروشگاه را ببینند.

  • توزیع نور یکنواخت

همانطور که گفتیم، نورپردازی دارای لایه‌های مختلفی جهت روشن کردن نقاط مختلف فروشگاه است. با این کار نور بصورت یکنواخت توزیع میشود و از سایه‌سازی نامطلوب جلوگیری میشود. یکی دیگر از عوامل بسیار مهم برای جلوگیری از تشکیل سایه، ایجاد زاویه تابش مناسب است.

  • رنگ نور

رنگ نور باید با تاثیر محصولات و برند شما همخوانی داشته باشد. مثلا تن رنگ فروشگاه‌های دیجیتالی با فروشگاه‌های لباس متفاوت است که جلوتر به این مطلب خواهیم پرداخت.

انواع نورپردازی فروشگاه

یکی از مهمترین فاکتورها در ایجاد یک طرح نورپردازی خوب برای فروشگاه، استفاده از مجموعه ای از انواع مختلف نور است. بهترین ایجاد سه لایه نورپردازی (عمومی، تاکیدی و موضعی) به جای فقط یک نوع توصیه میشود. در اینجا هر کدام از این نورپردازی‌ها را بررسی میکنیم.

  • نورپردازی عمومی

نورپردازی عمومی که به آن نور محیطی نیز می گویند، معمولا نور اولیه فروشگاه است و روشنایی کلی مکان را جهت ایجاد سطح نور یکنواخت در سراسر یک فضا فراهم می کند. این بدان معنا نیست که باید نورها را کم یا خیلی روشن کرد. اندازه فضا، ارتفاع سقف‌ها و میزان نور طبیعی همگی تعیین می‌کنند که فروشگاه شما چقدر کم نور یا روشن باشد. این تکنیک در طراحی داخلی و خارجی مکان‌های عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد تا فضاها را زیبا و جذاب کند.

نورپردازی عمومی
نورپردازی عمومی

  • نورپردازی تاکیدی

نورپردازی تاکیدی برای برجسته کردن یک منطقه خاص استفاده می شود تا مشتریان را به سمت محصول خاصی که می خواهید اولویت بندی کنید جلب کند. تمرکز خود را بر آخرین محصولات یا محصولاتی که در فروش هستند قرار دهید، به معنای واقعی کلمه، نوری را بر آنها بتابانید. صاحبان فروشگاه ها معمولا از نورپردازی برجسته در ویترین خود به عنوان راهی برای جلب توجه مشتریان در حال عبور استفاده میکنند.

نورپردازی تاکیدی
نورپردازی تاکیدی
  • نورپردازی موضعی

نورپردازی موضعی نوری است که در قسمت‌هایی از فضا که به نور بیشتری نیاز دارند استفاده می‌شود. مناطقی مانند اتاق پرو به این نوع نورپردازی نیاز دارند. نورپردازی موضعی همچنین تابلوی فروشگاه و قسمت ورودی را برجسته می کند تا مشتریان بتوانند به راحتی خرده فروش مورد نظر را تشخیص دهند.

نورپردازی موضعی
نورپردازی موضعی

نکات مهم برای انجام نورپردازی فروشگاه و مغازه

نورپردازی مناسب به فاکتورهایی مانند ابعاد و مساحت فروشگاه، زاویه تابش نور، نوع منبع نوری و نحوه توزیع آن بستگی دارد که در اینجا آنها را بررسی میکنیم.

  • بررسی مساحت مغازه

برای توزیع نور یکنواخت در سرتاسر مغازه و نداشتن یک نقطه تاریک، در ابتدا باید ابعاد و ارتفاع فروشگاه‌ را در نظر گرفت. با دانستن دقیق این اندازه‌ها میتوانید تعداد لامپ‌ها را مشخص کنید. دقت کنید که روشنایی کامل به معنای روشن کردن تعداد زیادی لامپ کوچک یا داشتن تعداد کمی لامپ بزرگ نیست. شما میتوانید با استفاده از چند لامپ در یک ردیف روشنایی خوب و اصولی را دریافت کنید.

  • دمای رنگ منبع نوری

دمای رنگ نور اندازه‌گیری و توصیف دمای رنگی یک منبع نور است و به عبارت دقیق‌تر نمایانگر نقطه روی خط طیف رنگ‌هاست که یک منبع نور مشخص را به تنهایی توصیف کرده و با واحد کلوین اندازه‌گیری میشود.

این دما را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم شود:

  1. نور گرم

دمای رنگ نزدیک به ۲۷۰۰K یا پایین‌تر: این نورها دارای رنگ زرد یا نارنجی هستند و به عنوان نور گرم شناخته می‌شوندو معمولا در مکان‌هایی که باید حس دلنشینی و گرمایی ایجاد شود (مانند فروشگاه)، استفاده می‌شوند.

۲٫ نور سرد

رنگی که دمای آن به ۴۰۰۰K یا بالاتر: این نورها دارای رنگ آبی یا سفید متمرکز هستند و به عنوان نور سرد شناخته می‌شوند و معمولا در مکان‌هایی که نیاز به تمرکز بیشتر دارند، استفاده می‌شوند.

  • زاویه و شدت تابش

قبل‌تر گفتیم که زاویه تابش منبع نوری برای جلوگیری از تولید سایه اهمیت دارد. یکی دیگر از دلایل اهمیت داشتن یک زاویه نور مناسب، ارائه شدت نور با کیفیت است که بسته به اهمیت مکان و محصول، شدت نورمتفاوت است و باید آن را در فاصله معینی قرار دهید.

شیوه انتخاب رنگ نور

برای انتخاب رنگ نور مناسب باید ابتدا با شاخص CRI آشنا شوید. شاخص نمود رنگ (Color Rendering Index) یک شاخص در ارتباط با نمایش صحیح رنگ‌ها توسط منابع نور مختلف در بازتاب دقیق رنگ‌ها به مقایسه با نور خورشیدی استفاده می‌شود.

مقیاس CRI از ۰ تا ۱۰۰ امتیاز دارد، که ۰ به معنای عدم توانایی منبع نور در بازتاب رنگ‌ها و ۱۰۰ به معنای نمایش دقیق تمامی رنگ‌ها توسط نور خورشیدی محسوب می‌شود. منابع نور با مقادیر CRI بالاتر بهترین توانایی در بازتاب رنگ‌ها را دارند و برای کاربردهایی مانند نمایش محصولات رنگی (مانند لوازم آرایش و لباس) و دیگر مواردی که دقت در تشخیص رنگ مهم است، اهمیت دارد.

به طور کلی، افزایش مقدار CRI به معنای بهبود توانایی یک منبع نور در بازتاب و نمایش رنگ‌هاست، اما این شاخص نمایشی از تأثیر منبع نور بر رنگ‌هاست و دقت‌ترین اندازه‌گیری تطابق رنگی، از طریق اندازه‌گیری موارد مخصوص رنگی، مانند شاخص TM-30 می‌باشد.

2 دیدگاه

  • من به تازگی در حال افتتاح یک فروشگاه پوشاک هستم و دنبال اصول صحیح نورپردازی فروشگاه و مغازه بودم. این مقاله درباره روشنایی فروشگاه و مغازه به تمامی سوالات من پاسخ داد و به من خیلی در پیاده سازی نورپردازی کمک کرد! با این مقاله من رو با مطالب جدیدی از مثل مقیاس CRI آشنا کرد که بسیار مفید بود! من قبل از این مطلب فکر میکردم نصب چند لامپ ال ای دی میتونه فضای فروشگاه رو مطلوب کنه اما با یادگیری انواع نورپردازی عمومی، تاکیدی و موضعی، الان میتونم یک نورپردازی بسیار اصولی و مناسب رو اجرا کنم! ممنون از سایت بسیار خوبتون!

  • این مقاله برای من بسیار مفید بود. من درباره CRI اطلاعی نداشتم و نمیدانستم رنگ نور اینقدر اهمیت دارد! اما این مطلب به من کمک کرد که گزینه‌های مناسب نورپردازی را بسته به فروشگاه لباس فروشی خودم را پیدا کنم و اصولی آن را اجرا کنم تا بهترین نتیجه را برای روشنایی داشته باشم. قطعا نورپردازی تاکیدی را به فروشگاهم در کنار نورپردازی عمومی و موضعی اضافه خواهم کرد! ممنون برای به اشتراک گذاری این مقاله خوب!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *