درصد بازتاب رنگ

درصد بازتاب رنگ برای ارزیابی توانایی چراغ و پروژکتور در ارائه رنگ اشیا


درصد بازتاب رنگ یا Color Rendering Index

درصد بازتاب رنگ یا Color Rendering Index : حتما تا به امروز با این موقعیت برخورد داشته اید که یک رنگ واحد را در ۲ موقعیت مکانی مختلف ، متفاوت ببینید ! علت چیست ؟ چرا رنگ ها در برخورد با محیط های مختلف دچار تغییر میشوند ؟ آیا این تغییر از خطای انسانی نشات می گیرد ؟ چه باید کرد تا این خطا به کمترین میزان برسد؟جواب تمام این سوالات در یک واژه خلاصه میشود :

درصد بازتاب رنگ یا  (Color Rendering Index).

درصد بازتاب رنگ که به اختصار CRI  نامیده میشودیک سیستم بین المللیست که برای ارزیابی توانایی چراغ و پروژکتور در ارائه رنگ اشیا استفاده می شود.

تاریخچه :

تاریخچه درصد بازتاب رنگ یا Color Rendering Index : از سال ۱۹۶۵ میلادی CRI به عنوان استاندارد کیفیت نور در نظر گرفته شد. هر محصول مولد نور اعم از لامپ ، چراغ و غیره دارای یک آزمون CRI می باشد .  و نتیجه آن بازه ایست بین ۱ تا ۱۰۰ که عدد ۱۰۰ نزدیک ترین کیفیت به نور خورشید می باشد . برای این سنجش ، از نور خورشید به عنوان معیار استفاده میشود . و CRI  خورشید، ۱۰۰ در نظر گرفته میشود . .پس با این تفسیر یعنی هرچه CRI بالاتر باشد (بر اساس مقیاس ۰ تا ۱۰۰) ، رنگ غنی تر و طبیعی تر به نظر می رسد.

این شاخص نشان میدهد که نور تولید شده توسط لامپ از چه تعداد رنگ تشکیل شده است . هر چه اندازه درصد CRI بزرگتر باشد، یعنی به نور طبیعی نزدیکتر بوده و رنگ ها واقعی تر هستند . پس به طور دقیق جلوه رنگهایی که از جسم به واسطه لامپ به چشم ما میرسد ، بهتر خواهد بود و میتوان جسم را با رنگهای واقعی تری مشاهده کرد .

هر چه اندازه درصد CRI بزرگتر باشد، یعنی به نور طبیعی نزدیکتر بوده و رنگ ها واقعی تر هستند

 

برای دسترسی داشتن به بهترین اطلاعات ، بهتر است هنگام خرید لامپ مورد نظر، نگاهی دقیق تر به جلد آن داشته باشید . جدول اطلاعات بازتاب نور اکثرمواقع روی جلد لامپ درج شده است که با مراجعه به آن میتوان متوجه درصد بازتاب رنگ لامپ مورد نظر شد .

۱A = %90 – %۱۰۰

۱B = %80 – %۹۰

۲A = %60 – %۷۰

۲B = %50 – %60

 

جدول اطلاعات بازتاب نور

کار با CRI

اکنون زمان نورپردازی محیط اطراف خود و خرید لامپ و چراغ مورد نظر ، ممکن است بخواهید با مقایسه ی رتبه بندی CRI لامپ های مختلف . انتخاب سنجیده تری داشته باشید .  برای مقایسه CRI دو لامپ مختلف توجه به این نکته ضروری است که نباید  دمای رنگ لامپ های مورد مقایسه ی شما مختلف باشد . به طور مثال شاخص نمود رنگ در تمام نورهای سفید هم به یک مقدار ثابت نیست. مقایسه ی عدد CRI  فقط در صورت نزدیک بودن دمای رنگ لامپ ها معتبر است. تفاوتهای CRI بین لامپها معمولاً قابل توجه نیستند . (برای چشم قابل مشاهده است) ، مگر اینکه تفاوت بیشتر از نسبت ۳ به ۵ باشد.


CRI لامپ های فلورسنت از حدود ۵۰ تا حدود ۹۸ برای بهترین نوع چند فسفری متغیر هستند . LED های سفید رنگ معمولی دارای CRI 80 یا بیشتر هستند، در حالی که برخی از تولید کنندگان ادعا می کنند که LED های آنها تا ۹۸ CRI را دارند .

درصد بازتاب رنگ یا Color Rendering Index

خرید و مشاوره :

بهترین انتخاب در زمان تصمیم گیری برای نور پردازی محیط مورد نظرتان ، دقت در جزئیات تعیین کننده مانند این در صدهاست . با همه ی این تفاسیر اگر وقت و زمان کافی در مورد جمع آوری اطلاعات در این باره را ندارید . بهتر است از یک طراح نورپردازی و یا مشاور روشنایی در این زمینه کمک بگیرید .

امیدواریم این مطلب از صفحه ی اخبار نیکامهر برای شما مفید و مورد استفاده بوده باشد . جهت اطلاعات بیشتر و یا هرگونه سوال در این زمینه ، انتقاد و یا پیشنهاد میتوانید از طریق فیلد ثبت نظر در پایین این صفحه در نظر سنجی ما شرکت کرده و اقدام کنید .

نیکامهر تولید کننده انواع پایه روشنایی

 

2 دیدگاه

  • واو، این مطلب عالی بود! ممنون از شما که این مفهوم پیچیده رو به طرزی ساده و قابل درک توضیح دادید. همیشه می‌خواستم بدونم که CRI چیه و چه تأثیری در روشنایی محیط داره، اما نمی‌دونستم کجا باید به دنبال اطلاعات مرتبط بگردم. با خوندن این مطلب حس می‌کنم دیگه توضیحاتی برای انتخاب بهترین نورپردازی و چراغ‌ها دارم و می‌تونم در خرید‌های آینده به مشتری ها بهتر در تصمیم گیریشان کمک کنم. ممنون از اینکه این اطلاعات رو با مثال‌های محاوره‌ای ارائه دادید، خیلی کمک کننده بود. مطمئناً این مطلب رو به دوستانم هم پیشنهاد می‌کنم. باز هم از اطلاعات عالیتون ممنونم!

  • این مقاله درباره درصد بازتاب نور واقعاً جالب بود. به عنوان یک علاقه‌مند به نورپردازی و دکوراسیون داخلی، این مقاله به من توضیحات عمیقی درباره اهمیت CRI در نمایش و بازتاب رنگ‌ها ارائه کرد. من با خواندن این مقاله میزان بازتاب و وفاداری رنگ‌ها را در رابطه با منابع نور مختلف بهتر درک کردم.
    ممنون که این اطلاعات رو به اشتراک گذاشتید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *