تیر برق‌ عراقی، همانطور که از اسمش پیداست، در کشور عراق به منظور انتقال برق استفاده میشود. در گذشته از این تیرها در ایران نیز استفاده میشد اما بدلیل جنس بدنه چوبی آنها به مرور دچار خوردگی و پوسیدگی میشدند و در نتیجه از رده خارج شدند.

امروزه این سازه‌ها از جنس فلز بوده و به دو شکل لوله‌ای (یا تلسکوپی) و مشبک تولید میشوند. پوشش بدنه این نوع تیرها از گالوانیزه گرم است و ارتفاع آنها به کاربرد بستگی دارد و بین ۷ تا ۱۲ متر است.

در این مقاله قصد داریم انواع تیرهای برق عراقی را بررسی کنیم. مقاله انواع تیربرق را در اینجا بخوانید.

ویژگی‌های تیر برق عراقی

همانطور که گفتیم، این تیرها در گذشته از جنس چوب بودند و به دلیل فرسایش و پوسیدگی جنس سازه به فلز و پوشش گالوانیزه گرم یا رنگ تغییر کرده و ۱۱ کیلو ولت هستند. امروزه از میلگرد و بتن در برخی از انواع این سازه برای استحکام بیشتر نیز استفاده میشود. از دیگر ویژگی‌های این نوع تیرها میتوان به پله‌هایی که به منظور دسترسی آسان به نوک سازه طراحی شده‌اند اشاره کرد.

یکی از تفاوت‌های اساسی این پایه با پایه‌هایی که در ایران تولید میشود جنس آن است. در ایران از پایه‌های فولادی ST37 استفاده میشود و در عراق از فولاد  ST51 یا ST52 استفاده میشود.

تیر برق عراقی لوله‌ای یا تلسکوپی

تیرهای برق عراقی لوله‌ای که به آن مدور نیز گفته میشود ظاهری مانند دکل منوپل دارند و برای انتقال برق استفاده میشود. این سازه از ۳ لوله فولادی (ST51 یا ST52) به ضخامت ۴ تا ۵٫۵ میلیمتر که با جوشکاری بهم متصل کرده‌اند و با ارتقاع ۹ تا ۱۱ متر موجود هستند.

در بالاترین نقطه این سازه که به آن تاج پایه میگویند قطعه‌ای از فولاد به شکل عدد ۸ است. در آخرین لوله این پایه ۵ عدد سوراخ تعبیه شده و این سوراخ‌ها برای اتصال نگهدارنده کابل و بستن براکت روشنایی هستند.

ارتفاعی که این تیر در زمین دفن میشود پ به ارتفاع پایه‌های تیر بستگی دارد. پایه‌های ۹ متری به اندازه ۱٫۵ متر و پایه‌های ۱۱ متری به اندازه ۲ متر در زمین فرو میروند.

تیر برق عراقی لوله‌ای
تیر برق عراقی لوله‌ای

تیربرق عراقی مشبک

ظاهر این سازه فلزی (فولاد ST51 یا ST12) بصورت مشبک است که از اتصال ۲ پایه بشکل مثلث متساوی الاضلاع است که بازوهای تیربرق را به شکل Z جوشکاری شده‌اند. جنس بدنه این پایه گالوانیزه گرم است. میزان ارتفاعی که این سازه در زمین دفن میشود نیز مانند تیربرق لوله‌ای به صورت ۱٫۵متر (برای سازه ۹ متری) و ۲ متر (برای سازه ۱۱ متری) است.

تیر برق عراقی مشبک
تیر برق عراقی مشبک

تیر برق عراقی مشبک
تیر برق عراقی مشبک

2 دیدگاه

  • این مطلب خیلی عالی بود و ازش خوشم اومد. به عنوان یک فرد عادی من هیچ اطلاع فنی در مورد تیر برق عراقی نداشتم و این مقاله منو شگفت زده کرد! زبان مقاله بسیار قابل فهم بود و تیر برق عراقی رو به خوبی توضیح داد. دانستن انواع تیربرق عراقی مانند لوله‌ای یا تلسکوپی و مشبک برای من بسیار جالب بود و منو به این موضوع علاقمند کرد. ممنون از نویسنده این مقاله عالی!

  • خواندن روند تغییر سازه هایی مانند تیر برق بسیار جذاب است! من فکر میکردم تیربرق عراقی همان تیربرق هایی است که در خیابان ها میبینیم اما پس از مطالعه این مطلب متوجه شدم که فرق دارند و حتی انواع آنها نیز متفاوت است. تیربرق مشبک بسیار جالب بنظر میرسد و طراحی هوشمندانه ای دارد! تیر برق تلسکوپی یا لوله ای هم بسیار متفاوت از تیر برق‌های گرد در ایران است. ممنون برای به اشتراک گذاری این مطلب جذاب!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *