تیربرق یک ستون است که میتواند از جنس بتنی، فلزی و یا چوبی و به طور معمول با ارتفاع ۹ تا ۱۵ متر باشد. این ستون برای نگهداری خطوط انتقال هوایی، کابل برق، فیبرنوری و ترانسفورماتورها استفاده میشود. در برخی از تیربرق ها یک هادی اتصال به زمین وجود دارد که جنس این هادی میتواند از مس یا میلگردهای درون تیر باشد.
شرکت نیکامهر با بیش از یک دهه سابقه در صنعت بزرگ برق جهت تولید تجهیزات برقی و روشنایی یکی از تامین کنندگان تیر بتنی و تولید کننده تیر فولادی یا فلزی است.
آشنایی با انواع تیر برق
این ستونها میتوانند از جنس پایههای متفاوتی باشند. در اینجا انواع پایهها را بررسی میکنیم.
• پایه چوبی
پایه چوبی اولین نوع تیربرق بود که امروزه در برخی از مناطق دنیا هنوز مورد استفاده قرار میگیرد.
از جمله مزایای آن میتوان به جابجایی و حمل بسیار راحت آن نسبت به سایر تیرهای برق دیگر و قیمت مقرون به صرفه آن اشاره کرد.
• پایه بتنی
یکی از معایب این پایه اشتعال پذیر بودن آن است. همچنین بخاطر جنس چوبی آن، موریانهها و قارچها باعث پوسیدگی ستون تیر میشوند. اخیرا بدلیل حادثه هایی که این نوع تیر بدلیل آتش سوزی به همراه داشته، آن را با پایه کامپوزیتی جایگزین کردهاند.
تیربرقهای بتنی بطور گستردهای در شبکههای توزیع جهت پشتیبانی خطوط انتقال برق، بهبود سیستم توزیع برق و انتقال برق داخلی با ولتاژ پایین یا متوسط استفاده میشوند. این تیربرق مقاومت و استحکام بالایی دارد و از پایههای چوبی سنگینتر هستند.
هرچند تیربرق چوبی بدلیل شکل ظاهری و عمر بیشتر از لحاظ مکانیکی در آمریکا و برخی از کشورهای دیگر طرفدار بیشتری دارد، اما تیربرق بتنی نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر با شکلهای دیگر استفاده میشود.
شرکت نیکامهر یکی از تامین کنندگان پایههای بتنی است.
تیرهای برق بتنی انواع مختلفی دارند که معمولترین آنها عبارتند از توپر، لانه زنبوری، H یا چهار پیش تنیده یا گرد که در مقالهای دیگر درباره آنها صحبت میکنیم.
• تیربرق فولادی یا فلزی
در مسیرهای صعب العبور، نصب پایهها مستلزم چند تکه شدن است. به همین منظور از تیرهای فلزی یا فولادی استفاده میشود.
پایههای فلزی انواعی دارند که عبارتند از: پایههای فلزی پرتیک یا تیرآهن کشیده، پایههای فلزی مشبک یا اسکلتی و پایههای لولهای.
بهترین نوع پوشش برای این نوع پایهها، گالوانیزه است.
شرکت نیکامهر با بیش از یک دهه سابقه در تولید تجهیزاتی مانند پایه، کابل، چراغ و فونداسیون با استاندارد شرکت توزیع برق، تولید کننده پایه فلزی میباشد.
• پایه کامپوزیتی
تیربرق کامپوزیتی یکی از بهترین انواع تیر برقهای موجود است. این تیربرق از رزینهای گرما سخت تقویت شده با الیاف ساخته شده که بر خلاف تیربرق فولادی خوردگی ندارد. از تیربرق کامپوزیتی در مناطق مرطوب و راههای صعب عبور استفاده میشود و جایگزین خوبی برای دیگر تیربرقها است.
از مزایای این تیر میتوان به وزن سبک و قیمت مناسب آن اشاره کرد. این تیربرق عمری طولانی و استحکام مکانیکی بالایی دارد و بر خلاف تیرهای برق چوبی در برابر آتش سوزی و آفت مقاوم است. علاوه بر هزینه نصب پایینی که نسبت به سایر تیربرقها دارد، نیاز به نگهداری و تعمیر نیز ندارد.
ارتفاع و ابعاد تیر برق
امروزه ارتفاع اکثر تیر برق های بتنی در ایران در بین ۹ تا ۱۵ متر است. وزن تیر برق نسبت به ارتفاع آن متغیر است و از وزن حدود ۸۵۰ کیلوگرم شروع میشود.
قیمت تیربرق
قیمت پایه تیربرق نسبت به جنس و ارتفاع آن متغیر است. برای دریافت لیست قیمت پایه فولادی و بتنی با شرکت نیکامهر تماس بگیرید.
شماره تماس
۰۳۴۹۱۰۹۱۰۳۴
۴۱۴۴ ۲۹۲ ۰۹۲۱
تاریخچه تیربرق
اولین تیر توسط پیشگام تلگراف، ویلیام فوترگیل کوک در ۱۸۴۳ استفاده شد. اما تیرهای برق برای اولین بار در اواسط قرن نوزدهم در آمریکا با توسعه سیستم تلگراف توسط ساموئل مورس استفاده شدند.
کنگره ایالات متحده به ساموئل مورس ۳۰۰۰۰ دلار برای کشیدن خط زیرزمینی بین بالتیمور و واشنگتن دی سی داد، اما پروژه بدلیل سیمهای معیوب با شکست مواجه شد. وقت و پول مورس و شرکای او تمام شده بود. یکی از شرکای مورس پیشنهاد کرد که سریعترین راه برای تکمیل پروژه این است که سیمهای تلگراف را بالای سر درختان و تیرهای چوبی ببندند و در سال ۱۸۴۴ سیمهای تلگراف بر روی صدها تیر برق چوبی بسته شده بودند. اگرچه اولین تیرهای برق چوبی نتیجه یک اشتباه بود، اما به سرعت به کار افتادند.
امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته خطوط توزیع جایگزین تیرهای برق شدند، اما در برخی از مناطق مانند آمریکا هنوز هم میتوان تیرهای چوبی بر روی زمین را دید.
این مطلب بسیار مفید بود! من همیشه فکر میکردم فقط ۱ نوع تیر برق وجود دارد اما این مقاله به من کمک کرد که انواع تیربرق را بشناسم. یک مطلب بسیار جامع با زبانی ساده و جذاب که تمام جنبه های تیربرق رو در بر گرفته است. من به کمک این مطلب ابعاد و ارتفاع انواع تیر برق رو فهمیدم و با اینکه بنظرم پایه تیر برق چوبی زیبایی بیشتری داره اما امیدوارم در آینده تیربرق های کامپوزیتی بیشتر بشن. با تشکر از نویسنده این مقاله!
من همیشه فکر میکردم که تیر برق و پایه چراغ روشنایی یکی هستند و تفاوتی با یک دیگر ندارند! اما این مقاله به من کمک کرد که تفاوت این دو سازه را تشخیص دهم. در محله من از تیر برق بتنی بسیار استفاده میشه و چند عدد تیر برق چوبی هم وجود داره. من واقعا از اطلاعات این مطلب راضی هستم! تشکر از سایت خوبتون!
این مطلب خیلی جالب بود! من دوست داشتم درباره انواع تیربرق بیشتر بدونم! همیشه فکر میکردم همه تیرهای برق عین هم هستن و فرقی ندارن اما این مقاله باعث شد درباره تفاوت تیربرق بتنی, فلزی, چوبی و کامپوزیتی اطلاعات خوبی کسب کنم! دونستن انواع این تیرهای برق همراه با ویزگی و مزایا میتونه روی قیمت و زیبایی منطقه تاثیر زیادی داشته باشه! فکر میکردم تیربرق بتنی استحکام بیشتری در برابر شرایط اب و هوایی داشته باشه ولی این مطلب باعث شد متوجه بشم که تیرهای برق کامپوزیتی جایگزین مناسبتری هستند! خیلی خوشحالم که درباره انواع تیربرق اطلاعات جدیدی کسب کردم.