گالوانیزه

گالوانیزه


رطوبت و اکسیژن بسیاری از محصولات و هر چیزی را که فکر میکنید نابود می کنند . به عنوان مثال، محصولات ساخته شده از فولاد کربنی، زمانی که در معرض رطوبت قرار می گیرند، مستعد اکسیداسیون میشوند . برای محافظت در برابر اکسیداسیون، در برخی از محصولات فولادی از روکش روی ، جهت گالوانیزه استفاده  می شود. ما در این مقاله به انواع گالوانیزه و کاربرد آنها می پردازیم.و در انتهای این مقاله شما با انواع گالوانیزه آشنا میشوید.

گالوانیزه گرم

یکی دیگر از انواع گالوانیزه ها گالوانیزه گرم است . گاوانیزه گرم به روشی از گالوانیزه اطلاق  می شود که محصولات فولادی  با لایه ای از روی جهت محافظت و دوام بیشتر احاطه  می شوند. گالوانیزه گرم یا آبکاری روی را می توان روی هر چیز فولادی از پیچ و مهره های کوچک گرفته تا تیرهای بزرگ ساختمان ها استفاده کرد.به جرأت  میتوان  گفت یک محصول با روکش  گالوانیزه گرم بهترین محافظت را در برابر زنگ زدگی دارا می باشد.شواهد تجربی نشان می دهند که گالوانیزه گرم میتواند طول عمری بیش از ۱۰۰ سال داشته باشد.

 گالوانیزه گرم
گالوانیزه گرم

روش ایجاد گالوانیزه گرم

۱ – در ابتدای کار محصول فولادی که قصد گالوانیزه شدن دارد را در محلول اسیدی شست و شو می دهند تا نا خالصی های آن جدا شوند .

۲- سپس محصول فولادی در وان مذاب روی با دمای حدود ۴۶۰ درجه سانتی گراد غوطه میشود که پس از خارج شدن از حمام، پوشش روی بر آهن یا فولاد سطح بیرونی با اکسیژن موجود در جو واکنش داده و اکسید روی را تشکیل میدهد.

گالوانیزه سرد

گالوانیزه سرد به نسبت گالوانیزه گرم ، در برابر رطوبت و اکسیژن ماندگاری  کمتری دارد و در صنعت کمتر مورد استفاده قرار میگیرد . اما با این حال برخلاف روش گالوانیزه گرم  به تجهیزات پیشرفته ای نیاز نداریم . و از طرف دیگر بر خلاف روش گالوانیزه گرم ،می توانیم ضخامت  لایه محافظ ایجاد شده در گالوانیزه سرد  را هنگام انجام کار کنترل کنیم. نمونه ای از روش گالوانیزه سرد بدنه اتومبیل ها میباشد .

گالوانیزه سرد
گالوانیزه سرد

روش ایجاد گالوانیزه سرد

در این نوع گالوانیزه عنصر روی به صورت الکترولیز یون های روی به فلز مادر می چسبند و   یک لایه محافظ ایجاد میکنند.که در برابر رطوبت و خوردگی مقاومت نشان دهد

برخی از کاربرد های گالوانیزه

  • تجهزات زمین بازی
  • وان های حمام ، سطل ها
  • میخ ، پیچ ، مهره
  • قطعات خودرو
  • وسایل دکور خانه ها
  • دروازه های ورزشی
  • پل های فولادی

قبل از توسعه فولاد ضد زنگ ، گالوانیزه کردن روش اولیه ای جهت جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی بود . درحالی که فولاد ضد زنگ جایگیزینی نه چندان خوب برای گالوانیزه گرم شده است .

2 دیدگاه

  • من دنبال اطلاعات در مورد انواع گالوانیزه بودم و این مقاله به من تمام توضیحاتی که نیاز داشتم رو ارائه داد. توضیحات جامع و کاملی درباره انواع گالوانیزه و کاربردهای آنها بودند. ممنونم از شما بابت این اطلاعات ارزشمند. حتماً این مقاله رو به دوستانم هم پیشنهاد خواهم کرد. دستتون درد نکنه بابت این مطلب عالی!

  • این مقاله واقعاً جامع و کامل بود! من همیشه به دنبال اطلاعات در مورد مواد ساختمانی و استفاده از آن‌ها برای پروژه‌هایم هستم و این مطلب به من اطلاعات بسیار مفیدی در مورد انواع گالوانیزه و کاربردهای آن ارائه داد. توضیحاتی که در مورد انواع گالوانیزه و فرآیند گالوانیزه کردن آن‌ها ارائه شده بودند، بسیار روان و قابل درک بودند. همچنین، توضیحات در مورد مزایا و کاربردهای مختلف انواع گالوانیزه، واقعاً جذاب و مفهوم بودند. من بیشتر با گالوانیزه روی آهن آشنا بودم، اما با خوندن این مقاله با دیگر انواع گالوانیزه مانند گالوانیزه روی فولاد و آلومینیوم هم آشنا شدم. این اطلاعات به من کمک کرد که بتوانم بهترین نوع گالوانیزه را برای هر پروژه‌ی خاص انتخاب کنم و از مزایای آن بهره‌برداری کنم. ممنون از نویسنده این مقاله که این اطلاعات مفید را با ما به اشتراک گذاشته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *