بطور کلی تیربرق بتنی یک سازه یا ستون بتنی مسلح (شامل بتن و میلگردهای فولادی) است و به عنوان یکی از عناصر اصلی در شبکه برق جهت توزیع نیروی برق بطور گستردهای استفاده میشود.
تیربرق بتنی استحکام بالایی دارند و مصالحی که در این اسکلت اولیه این سازه استفاده میشود شامل میلگرد به عنوان ماده ماتریسی و بتن به عنوان ماده تقویتی پایهها و است. در واقع میلگرد سازه ابتدا در یک قالب قرار میگیرد و سپس بتن ریخته میشود.
یکی از معایب اصلی این تیرهای برق وزن بالای آنهاست که نصب آنها را در مناطق شیب دار و صعب العبور دشوار میکند. در ادامه با انواع تیرهای برق بتنی آشنا خواهیم شد.
مقاله درباره تیرهای برق را در اینجا بخوانید. در این مقاله میخواهیم انواع تیرهای برق بتنی و قیمت آنها را بررسی و مقایسه کرده و درباره مراحل تولید آنها نیز صحبت کنیم.
انواع تیربرق بتنی
تیرهای برق بتنی جهت انتقال برق فشار ضعیف (۲۲۰ ولت) یا فشار متوسط (۲۰ کیلو ولت) استفاده میشوند. این تیرها انواع مختلفی دارند که مرسومترین آنها تیربرق بتنی H یا چهارگوش و تیربرق گرد یا پیش تنیده است. در گذشته تیرهای بتنی لانه زنبوری نیز تولید میشد که امروزه از رده خارج شدهاند. در اینجا دو تیربرق H و گرد را بررسی میکنیم.
- تیر برق بتنی H شکل
در قسمت مادگی تیرهای برق بتنی H یا چهارگوش پلههایی هستند که شکل این پلهها بصورت حرف H میباشد. تیرهای برق بتنی H معمولا با ارتفاع و با آرایش های متفاوت تولید میشوند تا بتوانند به نیازهای مختلف پروژهها پاسخ دهند. انتخاب اندازه و نوع تیر برق بتنی H بستگی به نیازهای مخصوص هر پروژه و شرایط طراحی دارد. این تیربرق یکی از اساسیترین تجهیزات جهت توزیع برق میباشد. - تیربرق بتنی گرد
تیرهای گرد یا پیش تنیده معمولا از بتن تقویت شده با فولاد ساخته میشوند ومعمولا برای پروژههای خاصی که نیاز به تیرهای گرد دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این تیرها بدلیل سبک بودن حمل و نقل اسانی دارند و به دلیل اینکه سانتریفیوژ میشوند بتن آن یکنواختتر و در نتیجه از استحکام بالاتری برخوردار هستند.


اندازه و ابعاد تیرهای برق بتنی
این تیرها در شکلهای متفاوت ساخته میشوند و ارتفاع آنها به محل استفاده و کاربرد بستگی دارد. در ایران تیرهای برق بتنی معمولا به شکل مستطیلی تولید میشوند و ابعاد آنها به نوع تیر و نیازهای پروژه بستگی دارد. ارتفاع این تیرها میتواند ۹، ۱۰، ۱۲ و ۱۵ متر باشد.
آرایش تیر میتواند بین اعداد ۲۰۰، ۴۰۰، ۶۰۰، ۸۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۰۲۰۰ متغیر باشد.
این اعداد به میزان میلگرد استفاده شده در تیر بستگی دارد.
مزایا تیربرق بتنی
تیربرق بتنی یک سازه مهم و مفید در مهندسی عمران است و بیشتر کشورهای جهان از این سازه استفاده میکنند. در زیر به برخی از مزایای این تیرها اشاره میکنم:
۱٫ استحکام بالا: طراحی مناسب و استفاده از بتن مسلح با کیفیت میتواند شبکه برق را تقویت و مقاوم کند. بر خلاف تیربرقهای دیگر مانند چوبی، تیربرق بتنی در برابر آفت زدگی، انواع آب و هوا، خوردگی و خطرات طبیعی مانند زلزله مقاوم هستند.
۲٫ عمر مفید طولانی: این نوع تیر برق به طور معمول دارای عمر مفید طولانیتری نسبت به تیربرقهای دیگر میباشند. بتن مسلح با کیفیت و حفظ صحیح آن میتواند سازه را از فرسایش و خرابی جلوگیری کند.
۳٫ مقرون به صرفه: این سازه معمولا ارزانتر از تیربرقهای دیگر مانند تیرهای برق فلزی میباشد.
۴٫ انعطافپذیری در طراحی: بتن به راحتی قابل شکلدهی است، بنابراین تیربرقهای بتنی میتوانند به شکلها و ابعاد مختلفی طراحی شوند. این امکان به مهندسین اجازه میدهد تا سازههایی با طراحیهای متنوع ایجاد کنند. ۷٫ پایداری حرارتی: تیربرقهای بتنی به دلیل مبادله حرارتی کمتری نسبت به تیربرقهای فلزی، در تغییرات دما کمتر کشش و انقباض دارند.


قیمت و خرید این سازه
تیرهای برق بتنی با استحکام بالا در خیلی از کشورها بسیار پرطرفدار هستند. قیمت این تیرها معمولا به ساختار آن (گرد یا H)، ارتفاع و آرایش آن بستگی دارد و بدلیل نوسانات قیمت در بازار قیمت ثابتی ندارند.
شرکت نیکامهر با بیش از یک دهه سابقه در تولید، تامین و مشاوره در زمینه تجهیزات توزیع برق، یکی از تامین کنندگان تیربرق میباشد. برای استعلام قیمت دقیق تیرهای برق بتنی برای پروژه تان و دریافت مشاوره جهت انتخاب سازه مناسب با ما تماس بگیرید.
شماره تماس:
۰۳۴۹۱۰۹۱۰۳۴
۴۱۴۴ ۲۹۲ ۰۹۲۱
ایول! این مطلب بسیار جالب و مفید بود! من با انواع تیر برق بتنی آشنایی زیادی نداشتم و اصلا نمیدونستم تیر برق گرد هم وجود داره! بعد از مطالعه این مقاله متوجه شدم که در محله ما بیشتر از تیر برق بتنی گرد استفاده شده و در چند خیابان اونورتر تمام تیربرق ها از نوع H هستند. از نظر من تیربرق گرد بسیار زیباتر است. ساختار این تیربرق های بتنی بسیار جالب است! من از دریافت اطلاعات درباره تجهیزات تیر برق بتنی بسیار خوشحالم! ممنون برای اشتراک گذاری این مطلب مفید!
من هیچوقت تفاوت بین تیربرق و پایه چراغ روشنایی رو نمیدونستم! با این مطلب متوجه شدم تیربرق بتنی از چه نوع هست و در ایران چقدر ازش استفاده میشه و مفیده! این مطلب به سادگی ساختار تیربرق رو توضیح داد و حتی برای من که اصلا هیچ اطلاعی نداشتم بسیار قابل فهم و درک بود! به علاوه این مقاله بسیار جامع بود و تمام موارد مهم مثل ابعاد, انواع تیر برق بتنی مثل چهارگوش یا H و گرد و ویژگی تیربرق بتنی رو پوشش داد. ممنون از سایت بسیار خوبتون!